02/05/2018
2227

İtalian Ryegrass

İtalian ryegrass hayvan yetiştiricileri için hızlı büyüyen erken biçime gelen tekrar tekrar biçime, biçimden sonra uzayan bir hayvan yem otudur. Hem saman hem slaj hem kuru ot balyası yapılabilmektedir.İtalian ryegrass kışa ve donlara karşı tahamülü olan bir kış bitkisidir. Yabani otları baskılama yeteneği vardır.İtalian ryegrass kışın toprağı erezyona karşı korur.Toprağı sıkıca saran sacak kök yapısına sahiptir. 

İtalian ryegrass otu tek başına ekildiği gibi,adi fiğ,macar fiğ,iskenderiye üçgülü,acem üçgülü ve kırmızı üçgül(trifolium incarnatum) ile ekerek italian ryegrass mix yapılabilinir.Kırmızı üçgül ryegrass oranı %25 kırmızı üçgül, %75 ryegrass  otu şeklindedir. Amerikada yapılan araştırmalarda yonca ryegrass otu beraber ekildiğinde ryegrassın yoncanın verimine olumlu etki yapdığı gözlenmiştir.

Türkiyede firmamızın 25 yıldan bu yana yaptığı çalışmalar nedeniyle reygras otu ekimi hızla artmaktadır.Her geçen yıl daha çok çiftci  bu yem bitkisini ekmeye başlamaktadır. Reygras otu verimi çok yüksektir.

Reygras otu nasıl yetiştirilir? Eylül ayı başında ekilir.Reygras otu ziraatında buğday  yetiştiriciliğindeki kurallar geçerlidir.Reygras otunda geniş yapraklı yabani ot çıkarsa buğdaya atılan amin grubu veya ester grubu yabani ot ilacı kullanılır.Buğdaya atılan miktarda atılır. Reygras otu bir buğdaygil yem bitkisidir.

Reygras otu besin değerleri; Yeşilinde %22 reygrass slajında %19.2 ham protein vardır.

Reygras otu biçimi: Orak,tırpan, enria ot biçme vagonu,çayır biçme makinası yada ot slaj makinasıyla biçilir.

Reygras otu fiyatı: Reygras yeşilinin henüz fiyatı piyasası oluşmamıştır.Reygras slajının tonu 460 tlye kadar 2018 baharında Adana Bölgesinde alıcı bulmuştur.

Reygras otu ne zaman ekilir,italian reygras ekim zamanı: Eylül ayı başından aralık ayı sonuna kadar deşik iklim bölgelerine  göre  ekilmektedir.

Reygras otu yorumları: Forum sitelerinde reygras otu ekilişleriyle,tarımıyla ilgili olumsuz yorumlar mevcut değildir.Bu bitkinin tohumunu 1-2 cm derinliğe ekmek gerekir.Tohumunu derine kaçırmamaya özen göstermek gerekir.

Reygras slajı: Slajının besleyici özelliği yem bitkileri çeşitleri arasında bariz üstünlüğü vardır.Reygrass slajı fiyatı Adana Bölgesinde 380-460 tlden tonu satılmaktadır 2018 yılı için.

Rygrass otu balya fiyatı: Yonca balya fiyatı referans alınarak aynı fiyata ve üzerinde fiyata satılmaktadır.

Ryegrass  otu pas hastalığına dayanıklıdır.Her toprakda yetişebilmektedir. Hiç bir yem bitkisinin büyüyemediği kış aylarında kışı ılıman gecen bölgelerde Ege,Akdeniz bölgelerinde kış aylarında bile biçime gelmektedir.

Reygras otu gübreleme: Toprak gübresi olarak dekera  20 kg 20-20 atılır.Üzerine ekimden 3 hafta sonra dekera 15-20 kg üre gübresi verilir. Arada çinkolu iz elementli yaprak gübresi,deniz yosunu ve hümük asit üçü karıştırılıp tarlaya taralla atılır.

Reygras otu tohumu dekera ne kadar ekilir: Dekera 5 kg reygras tohumu ekilir.

Reygras otu kaç defa biçilir: Kurak tarlada 2-3 defa,sulu tarlada 5-6 defa biçilip hasat edilir.